pojď se bavit!
HOME PŘIDAT PŘÍSPĚVEK

Povídky

Úvodní stránka
Menu
Zvesela.cz

Výstava

autor: Roman
Z oken jednopatrového domku v čtvrti osídlené vyšší střední třídou šlehají zářivě rudé plameny. Hlasité praskání požáru se mísí s jekotem sirén přijíždějících hasičských vozů. Do domu neohroženě vbíhají požárníci, po chvíli jeden z nich vynáší ohořelé tělíčko malého chlapečka. Kolemstojící čumilové si zacpávají nosy a ti méně odolní se znechuceně odvracejí. K pobledlé ženě, která se marně snaží potlačit pláč, přistupuje blahobytně vypadající muž v decentním obleku a jemně vyčítavým hlasem jí říká: "Vidíte, vidíte, kdybyste svému synkovi koupila pastelky Malý Rembrandt, zaručeně by si nehrál se sirkami."
Scéna mizí a na obrazovce se objevuje paní učitelka, která před budovou s nápadným nápisem ŠKOLA bujaře pokřikuje na skupinku nastrojených dětí: "Menší dopředu, větší dozadu, ale rychle, rychle, ať uděláme panu fotografovi radost!" Žáci pár okamžiků zmateně pobíhají, nakonec se však seřadí do požadovaného útvaru a fotograf je vyzve: "Řekněte sýýýr!" Děti sborově zvolají: "Veselá kráva!" a fotograf stiskne spoušť fotoaparátu. Paní učitelka, která se v tom okamžiku změnila v krávu, se usměje a hlasitě zabučí.
Detail kravského obličeje je vystřídán pohledem na koncentrační tábor. Kamera chvíli prodlévá na nápisu Arbeit macht frei nad vstupní branou, poté zabere dvůr před plynovou komorou přecpaný neklidně podupávajícími vězni navlečenými do stejnokrojů s našitou šesticípou hvězdou. Kolemstojící esesáci si navzájem šeptem sdělují: "Došel plyn!" a bezradně krčí rameny. Vtom ale jeden z nich vytahuje mobilní telefon, energickým hlasem do něj vychrlí proud rozkazů a za pár okamžiků už přijíždí džíp naložený barely s Cyklonem B. Esesáci se proberou z letargie a s rytmickým skandováním "Go! Go! Go! Go!" vhánějí vězně do plynové komory. Z komína spalovny začíná stoupat zpočátku beztvarý hustý černý kouř, postupně se však zformuje do loga Eurotelu.
Pan Horák, který až doteď v jakémsi otupělém tranzu sledoval neutuchající proud reklam, se náhle vztyčí ze svého koženého křesla, odkudsi vytahuje dřevorubeckou sekyru, vrhá se k televizoru a začíná ho cílenými údery demolovat. Po chvilce opře nástroj o stěnu a pomalu si otře čelo. Přechází do kuchyně, otvírá ledničku a instinktivně sahá po plechovce Spritu. Poté, co labužnicky dopije poslední kapku, se viditelně posílen vrací do obývacího pokoje, kde znovu energicky popadne sekyru a dokončuje demolici nenáviděného televizoru. Do místnosti vyděšeně nakukuje rozespalá Horákova manželka, pan Horák na ni zaostří nepříčetný pohled, zahuláká: "A tebe už mám taky dost!" a pořádně se rozmáchne potenciálně vražedným nástrojem.
"Stop!" vykřikne režisér a unaveně řekne: "Bylo to dobrý, ale nemoh byste se tvářit ještě víc rozzuřeně? Sjedeme to ještě jednou. Jo, a tu plechovku votočte nápisem víc na kameru."
Vysoký opálený průvodce vysvětluje davu turistů: "Právě jste viděli, jak kdysi probíhalo natáčení typické televizní reklamy. Nyní se přesuneme do dalšího sálu, kde se budete moci seznámit s autentickou výpočetní technikou tehdy používanou při navrhování novinových inzerátů..."
Průvodcův proslov je přerušen autoritativním mužským hlasem, který díky neodstranitelným audiovizuálním implantátům duní v hlavách téměř všech obyvatel planety: "Ano, tito šťastní lidé již navštívili báječnou výstavu Konzumní společnost konce 20. století! A co vy? Pokud se k nim nepřipojíte a neshlédnete ji do čtrnácti dnů také, přijdete o zaručeně skvělý zážitek a navíc prostřednictvím implantátu obdržíte tři trestné elektrošoky! Takže si rychle vemte papír a tužku a pište si: rezervace vstupenek na telefonním čísle 048 512 05 49, opakuji, rezervace na čísle 048 512 05 49..."
zpět na seznam
zpět na kategorie
ohodnoť povídku:
1 2 3 4 5

Doporučujeme: Cestovní systém Dřevo Plzeň Emona Kroni Maledivy PixelEU Referáty Taxi Plzeň Vtipy Weby na míru Zvesela