pojď se bavit!
HOME PŘIDAT PŘÍSPĚVEK

Povídky

Úvodní stránka
Menu
Zvesela.cz

Kaleidoskop

autor: Roman
Marty Shamer, hrabě z Bergenu a rytíř řádu Černé lilie, uháněl na svém věrném oři přes opuštěné bitevní pole směrem ke hradu Bergen. V pravé ruce svíral těžký meč se zakrvácenou čepelí, v levé držel štít ozdobený rodovým erbem. Hlavu mu chránila stříbrná přilba lemovaná drahokamy a zlatými ornamenty. Oděn byl do lehkého brnění, přes které měl přehozen zlatočerný plášť.
Marty pobídl koně k rychlejší jízdě; čas hrál do karet nepříteli. Armáda Aliance postupovala na hrad Bergen. Pokud Marty své poddané včas nevaruje, hrad padne a spolu s ním se dostane nepříteli do rukou i tajná zbraň, na které už mnoho desetiletí pracovali učenci řádu Černé lilie.
"Bože všemohoucí, pomoz mi na mé cestě a zbav mne mých nepřátel, odměním se ti čímkoliv budeš chtít," chraptivě zakřičel Marty. Nebesa však mlčela, jen skřek supa prořízl dusivé ticho. Marty zaklel, otřel si pot z čela a opět vrazil ostruhy do koňských slabin...

Ron Mitchell si po vzoru svého oblíbeného hrdiny otřel pot z čela, sundal si z hlavy a těla senzory virtuální reality a vypnul počítač. Hra Rytíři Černé lilie ho docela zaujala, ale i herní maniak bohužel musí někdy jíst, spát, chodit na záchod a vykonávat další podobně nezajímavé činnosti.
Ode dveří se ozvalo melodické zacinkání zvonku. Ron stiskl tlačítko na nejbližším ovládacím panelu a dveře se tiše otevřely. Do pokoje vstoupila Ronova přítelkyně Beatrice.
Ron letmo pohlédl na hodiny a vyčítavě řekl: "Zase jdeš pozdě."
Beatrice se ušklíbla, pohodila hřívou modrobílých vlasů a ironicky šlehla: "Á jé, ty máš zase náladu, vždyť já můžu zase jít..."
Ron smířlivě odpověděl: "Přece se nebudeme hádat, zlato. Radši si spolu zahrajeme nějakou pěknou hru, včera jsem nakoupil ty nejžhavější novinky ze Světového žebříčku."
Beatrice se usmála: "Dobře, nejdřív se naobědváme a pak si něco zahrajeme."
Ron uchopil dálkové ovládání automatického kuchaře a začal vyťukávat kombinaci pro přípravu jídla...

Hlavní pilot jednoho z křižníků Intergalaktické flotily Skat - 016 - Argell znuděně vrátil informační krystal zpátky do zábavného oddělení palubní knihovny. Příhody nějakého stupidního herního maniaka a jeho ještě stupidnější přítelkyně ho vůbec nezajímaly. V duchu zanadával na autory, kteří stvoří takový brak a ještě mají tu drzost, že ho pojmenují Hrátky ve dvou.
Skat uchopil komunikátor a spojil se svým přítelem, genovým manipulátorem Org - 122 - Brownem.
"Nazdar, Orgu, máš hodně práce?"
"Ahoj, Skate, ani ne, proč se ptáš?"
"Neměl bys chuť na partii variorozměrných fuzzy - šachů podle expandovaných Werner - Schuber - Hornových pravidel s Farsteinovou modifikací?"
"Proč ne, jen jestli na to má hlavní počítač volnou kapacitu..."
"Neboj, Orgu, už jsem se díval, běžel jenom nějakej Observer 1.2, určitě ňáká pitomost, už jsem to stopnul, počítač teď čeká jenom na nás."
"Tak moment počkej, jenom se připojím přes svůj terminál..."
Náhle se zablesklo. Lodí otřásla série výbuchů. Začaly houkat sirény.
"Útok! Útok!"
Do všeobecného zmatku pronikal z reproduktorů kapitánův řev: "Kterej pitomec vyřadil z činnosti hlavní počítač?"

Marty Shamer zasunul kompaktní bioelektronickou knihovnu značky Rytířův důvěrník zpět do sedlové brašny a znechuceně si odplivl. Už mu lezly krkem kýčovité historky o pilotech kosmických bitevních křižníků, kteří se místo práce věnují různým podivným zálibám. To on, Marty Shamer, hrabě z Bergenu a rytíř rádu Černé lilie, by si tohle nemohl nikdy dovolit. Vždyť má před sebou důležitý úkol - varovat své poddané, rodinu a přátele na hradě Bergen před zákeřným útokem Aliance.
Kdesi v křoví před Martym něco krátce zapraskalo. Marty zasunul meč do pochvy a zpoza opasku vytáhl vysoce účinný pulsní laser. Současně aktivoval ochranné pole. Z křoví vystoupila postava zahalená do šedého pláště a vykřikla: "Nestřílej, Marty, to jsem já, tvoje přítelkyně Barbara!"
Marty sklonil hlaveň laseru a ulehčeně vydechl: "Barbaro, kde se tady bereš?"
"Náhodou jsem projížděla kolem a od vojáků prchajících z bitvy jsem se doslechla, že jedeš varovat hrad Bergen."
"No tak si nasedni, pojedeme spolu."
"A unese nás tvůj kůň?"
"Neboj, je to poslední model se zvýšenou výkonností..."

Ron Mitchell a jeho přítelkyně Beatrice se odpojili od virtuální reality a usmáli se na sebe.
"A jak je to s tvojí výkonností?" škádlivě se otázala Beatrice.
"Nejlepší bude, když se o tom sama přesvědčíš," odpověděl Ron a strhl Beatrici na gauč...

"Hej, Skate, hned nakluš ke kapitánovi, už to na tebe prasklo!"
"Do háje," zaklel Skat, který mezitím změnil názor na Hrátky ve dvou, "zrovna když to začalo bejt zajímavý, tak otravuje ten starej kořen."
"Skate, já tě slyším," ozval se z reproduktorů kapitánův hlas.
"No jen se nezblázni, ty starej otrapo," zamumlal tentokrát již tišeji Skat a odebral se do kapitánovy kajuty.
"Prosím tě, Skate, cos to zase vyváděl s hlavním počítačem?" unaveně se zeptal kapitán.
"Celkem nic, jen jsem si chtěl zahrát s Org - 122 - Brownem partii variorozměrných fuzzy - šachů podle expandovaných Werner - Schuber - Hornových pravidel."
"A s jakou modifikací?" zeptal se kapitán.
"Samozřejmě s Farsteinovou," světácky se usmál Skat.
"S Farsteinovou?" s posvátnou hrůzou se otázal kapitán, který ještě nezvládl ani klasické třírozměrné hypertenzní šachy se singulárními transformacemi.
"Ano, s Farsteinovou," hrdě pronesl Skat.
"No, to je samozřejmě něco jiného, tak se vrať do své kajuty a příště ať už se to neopakuje," zmateně zablábolil kapitán a mávnutím ruky ukončil Skatovu návštěvu...

"Co to máš v tý tvý knihovně za žvásty?" zeptala se Barbara hraběte Martyho Shamera a objala ho kolem krku.
"To určitě myslíš tu pitomost o těch šachistech," řekl Marty, "jen co se vrátím do civilizovaného kraje, omlátím tu trapnou knihovnu výrobci o hlavu."
"Marty, vidíš ten dým?" otázala se Barbara a ukázala rukou směrem k obzoru.
"Á jé, asi jedeme pozdě," zasmušil se Marty, "teď už musíme jen doufat, že se Aliance nezmocnila tajného vynálezu našich učenců..."

Zatím to vůbec není špatné, pomyslel si Tvůrce, troška pseudostředověké romantiky, sonda do života herního maniaka a humorné příhody šachistů z okraje galaxie, vše nápaditě propojené v prolínajících se realitách. Uvidíme, co na to řekne můj pán, Velký cenzor. Doufejme, že má dnes dobrou náladu...

My, Velký cenzor, z vlastní vůle vládce nad všemi realitami, rozhodujeme takto:
Biopočítač Tvůrce - AX - 012 bude dezintegrován a nahrazen novějším modelem.
Odůvodnění:
Tvůrcovo poslední dílo, příběh nazvaný Kaleidoskop, má velmi nízkou úroveň. Koho v dnešní době zajímají takové plytkosti jako nějaké zastaralé typy šachové hry, zcela nereálné příhody pochybného hraběte nebo trapná pornografie zabalená do příhod hráčů virtuální reality? Nás tedy rozhodně ne.
Rozhodnutí o dezintegraci Tvůrce - AX - 012 nabývá platnosti tímto okamžikem.

Hrabě Marty Shamer spolu se svojí přítelkyní Barbarou dojel k troskám hradu Bergen a zachmuřeně začal prohlížet spáleniště. Už pomalu ztrácel naději, když zahlédl kus ohořelého kovu s vyraženým nápisem Velký cenzor, model B - 014. Radostně vykřikl. Ještě není nic ztraceno! Hrad je sice vypálen, ale obránci zničili Velkého cenzora, počítač, který měl ovlivňovat realitu, dříve, než se ho stačili zmocnit vojáci Aliance.
"Nu což, budeme muset začít znovu," povzdechl si Marty a pevně objal Barbaru kolem ramen.
zpět na seznam
zpět na kategorie
ohodnoť povídku:
1 2 3 4 5

Doporučujeme: Cestovní systém Dřevo Plzeň Emona Kroni Maledivy PixelEU Referáty Taxi Plzeň Vtipy Weby na míru Zvesela